Betrokkenheid
Werkoverleg is een manier van overleggen over het werk, de patiënten, de praktijk, financiën en de arbeidsomstandigheden. Het zorgt ervoor dat medewerkers meer bij de algemene praktijkvoering betrokken zijn.
Informatie
Tijdens het werkoverleg wordt informatie uitgewisseld over bijvoorbeeld:
- Praktijkvoering (processen, samenwerking, werksfeer)
- Ontwikkelingen omtrent producten en werkwijze
- Personeelsplanning
- Resultaten (omzet, kosten, investeringen)
- Knelpunten die steeds terugkomen
Ook voor een praktijkeigenaar is werkoverleg belangrijk. Er is tijd om serieus stil te staan bij onderwerpen, tijd om te luisteren naar ieders mening en te discussiëren over zaken die er toe doen. Zo krijgt u informatie over wat de medewerkers denken en vinden en er ontstaat inzicht in wat helpt om het werk (nog) beter te gaan doen.
Cohesie
Werkoverleg is niet alleen een goede gelegenheid om zakelijke onderwerpen met elkaar te bespreken. Er zijn ook sociale redenen om samen te overleggen. Medewerkers hebben behoefte aan informatie en willen graag op de hoogte zijn van wat er speelt om te weten waar zij aan toe zijn. Naast het ontvangen van informatie kunnen medewerkers in werkoverleg hun mening kwijt en invloed uitoefenen op de gang van zaken. Dit verhoogt de motivatie en het gevoel dat klussen samen worden geklaard.
Structuur
Het voeren van werkoverleg geeft structuur aan de uitwisseling van informatie. Medewerkers weten dan dat u hen niet alleen informeert als het toevallig uitkomt, maar dat er op vaste tijdstippen op een serieuze manier informatie wordt uitgewisseld en zaken worden besproken.
8 gouden tips die helpen om werkoverleg op gang te houden:
1. Bespreek belangrijke onderwerpen eerst.
2. Ga moeilijke onderwerpen niet uit de weg.
3. Besteed ook aandacht aan zaken die wel goed lopen.
4. Houdt zaken concreet en verzand niet in details.
5. Ruim misverstanden uit de weg.
6. Sta open voor kritiek.
7. Luister naar medewerkers en laat ze uitpraten.
8. Kom gemaakte afspraken na.
In het begin van dit artikel gaf ik al aan dat pauzes worden gebruikt om ongenoegen te spuien. U zult ervaren dat pauzes een andere sfeer krijgen als medewerkers dergelijke zaken serieus en regelmatig met u kunnen bespreken tijdens het werkoverleg. BOO PersoneelService helpt u graag op weg met het invoeren van werkoverleg